Sloupek hejtmana

SLOUPEK HEJTMANA

S novým vedením vstříc krajským volbám

Nový směr, kam bude směřovat krajská organizace  KSČM přinesla sobotní krajská konference, která proběhla v Ústí nad Labem.  Má nového předsedu krajského výboru a také nové vedení krajské kandidátky pro podzimní volby do krajského zastupitelstva. Na předsedu krajského výboru byli dokonce čtyři kandidáti. Proto se muselo hlasovat tříkolově než byl zvolen 25ti hlasy Pavel Vodseďálek. Soupeřem mu byli Radek Belej, Radek Černý a Josef Šenfeld. Nový předseda je zkušený politik, studoval v NDR, hovoří německy, dlouhou dobu byl členem VV ÚV KSČM a je předsedou okresní organizace na Ústecku. O post člena VV ÚV KSČM se ucházeli Jaromír Kohlíček, Josef Šenfeld a Pavel Vodseďálek. Ve druhém kole byl zvolen bývalý poslanec, zemědělský inženýr a litoměřický předseda Josef Šenfeld 23 hlasy. Místopředsedy byli zvoleni Radek Černý a Josef Šenfeld. Tajemníkem byl zvolen Stanislav Rybák a hospodářkou Jaroslava Šamsová. Dá se předpokládat, že nové vedení změní orientaci. Pokud současné se orientovalo po dvě volební období na spolupráci s ČSSD, nové se bude více orientovat na hnutí ANO.  Od krajské konference se s napětím očekávalo, jak postaví kandidátku do krajských voleb. A čelo kandidátky je ještě větším překvapením než krajské vedení KSČM. Na lídra kandidovali náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Komínek a krajský zastupitel a starosta Lovečkovic Radek Černý.  S 24 hlasy byl překvapivě zvolen Radek Černý. Dlouholetý starosta, dobrovolný hasič a předseda komise krajské rady převzal úkol, potvrdit, že dvě volební období v kraji s postem hejtmana nebyla náhoda. Má výhodu, že je i místopředsedou krajského výboru pro volby a proto si může připravit volební kampaň stylem, který mu bude nejvíce vyhovovat. Určitě se může v kraji opřít o dobrovolné hasiče a sportovce.  A překvapení pokračovalo i při dalším hlasování o pořadí.  Dvojkou se stal 30 letý inženýr ze Žatce Petr Kubeš, třetí náměstek hejtmana Jaroslav Komínek, čtvrtý zastupitel z Děčína Jaroslav Horák, pátý radní z Dubí Tomáš Zíka, šestý krajský radní Radek Belej a sedmý předseda výboru zastupitelstva Pavel Vodseďálek. Zajímavý je věkový průměr sedmičky 49,4 let. Nejznámější jména pro širokou veřejnost jsou Komínek a Belej, je na dalších, aby se díky médiím, dobrovolným hasičům, sportovcům a řadě akcí dostali do podvědomí voličů. Na čem stavět je, jen se to musí využít.  Přes velká překvapení si neodpustím jednu poznámku. Na 14. místě kandidátky  je předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák. Volba na poslední místo druhé sedmičky je naprostá neúcta a přezírání jeho práce. Možná mu uškodilo, že jsem tolik chválil ve zprávě Krajskou zdravotní pod jeho vedením. Pod jeho vedením se stala kvalitní zdravotnickou společností, smazala sta miliónové dluhy, rekonstruovala pavilony ve všech nemocnicích, řadu jich přistavěla, nakupuje nové přístroje, modernizuje vybavení. Podařilo se zachovat kompletní onkologické centrum, máme kardiocentrum. Masarykova nemocnice patří k absolutní špičce v České republice, a delegáti řekli, nás to nezajímá. Jak potom chceme uspět, když si řežeme větve sami pod sebou. Možná kdybych kandidoval, dopadlo to stejně.  A na závěr, na konferenci byl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Po dlouhé době, ale přece. Vystoupil dobře a moc kritiky neslyšel. A krajská konference měla jasného vítěze, delegáti vědí koho. Kdo umí, ten umí.

Oldřich Bubeníček